Beste schilders, beste vakgenoten

februari 3, 2013 | Nieuws

De Keurschilder presenteert zich op de bouwbeurs

De Keurschilder presenteert zich op de bouwbeurs

Beste schilders, beste vakgenoten,

Zoals Bas Burema en Jan Maurits Schouten schreven, ben ik de oprichter van de coöperatie* De Keurschilder.

Om wat duidelijkheid te scheppen over waarom ik De Keurschilder heb opgericht, vat ik samen waarom ik denk dat een coöperatie als de Keurschilder nodig is. Er zijn, mede door de economische crisis, een paar veranderingen aan de gang en de kans dat dit straks een ieder van ons treft is groot.

 • Grote schildersbedrijven zijn gedwongen om te krimpen, de schilders die hierbij vrijkomen worden veelal zelfstandige schilders (ZZP’ers zonder een vaste klantenkring en met meer concurrentie).
 • Iedereen mag zich schilder noemen, ook zonder erkende diploma’s.
 • Steeds meer schilders uit de lagelonenlanden melden zich op de Nederlandse markt.
 • Kosten om een bedrijf te runnen groeien, denk aan administratie, loonkosten, pensioenen, verzekeringen, materiaal e.d.
 • Op het gebied van verf en ander materiaal is er veel veranderd en zal nog heel veel gaan veranderen.

Dit zijn even een kleine greep aan waarneembare vervelende veranderingen waarmee wij in ons vakgebied direct te maken hebben.

Deze veranderingen maken het dat wij in een neergaande fase in de economische markt zijn terechtgekomen. Onze opdrachtgevers hebben het voor het uitzoeken en wegen de prijzen mee in de keuze voor een schilder. De opdrachtgever ziet door de bomen het bos niet meer en dus lijken de kwalitatieve schilders onzichtbaar.

Om gezien te worden moet je opvallen en om op te vallen moet je:

 • constante kwaliteit leveren
 • samenwerken
 • sterke naam hebben
 • flexibel zijn
 • kosten in de hand houden
 • duidelijke visie hebben
 • doel voor ogen hebben
 • anders zijn

De Keurschilder wil een groeiende organisatie worden met als kenmerk kwaliteit. Een Keurschilder is minstens gezelschilder of is bereid om dit te worden. Een Keurschilder heeft erkende schildersdiploma’s. Om kwaliteit te waarborgen is het noodzakelijk dat alle Keurschilders hetzelfde kwalitatieve product afleveren. En dit is alleen mogelijk als er zichtbaar gecontroleerd wordt en er een gevestigde en betrouwbare naam/ verffabrikant zijn verf en zijn kennis levert. Doordat wij als Keurschilder willen gaan werken met enkel vakmensen met dezelfde visie en een vaste fabrikant kunnen wij deze kwaliteit waarborgen. Door veel collectief in te kopen kunnen we de kosten van het materiaal reduceren. Niet alleen in de verfproducten, maar bijvoorbeeld ook in de administratie.

Op het moment dat De Keurschilder in heel Nederland vertegenwoordigd is, is het makkelijker om veranderingen in de markt op te merken. Door een intranet zijn alle aangesloten Keurschilders met elkaar verbonden en kunnen zij met elkaar kennis delen en vragen van elkaar beantwoorden. Bovendien kun je elkaars hulp inroepen als het nodig is. Voor problemen sta je niet meer alleen, je lost deze samen op. Deze korte lijntjes binnen een organisatie als De Keurschilder maakt een bedrijf flexibel.

Schilderen is een gevoel

Schilderen is een gevoel, dit gevoel moet terug te vinden zijn in ons werk. Een Keurschilder schildert met passie. De tijd om overal tegenin te gaan is voorbij. Beter is om te bouwen aan iets nieuws, bouwen aan iets waar we trots op zijn. De Keurschilder wil weer kleur geven aan ons vak, kansen bieden aan hen die het nodig heeft, jongeren een toekomst bieden, ouderen een vangnet én opdrachtgevers enthousiast achterlaten na een opgeleverd werk.

Ik hoop dat ik nu een aantal schilders enthousiast heb gemaakt om eens met de organisatie van De Keurschilder te gaan praten en te kijken naar de mogelijkheden die de coöperatie* voor jou kan bieden.

*Een coöperatie heeft leden en alle leden hebben binnen de coöperatie een gelijkwaardige stem en kunnen zo meebeslissen over bijvoorbeeld de visie van De Keurschilder.

Groet,
Ruud de Wijs